Masopustní křehotiny

01.02.2024

Suroviny

NA TĚSTO:

máslo 250 g

mouka pšeničná hladká 450 g + na vysypání pracovní plochy

moučkový cukr 200 g

vanilka špetka

citronová kůra z 1 citronu

žloutek 3 ks

voda 1 PL - studená, či mléko

NA POLEVU

citronová šťáva 2 PL

moučkový cukr 200 g

mléko 2 PL - horké

rum 2 PL

POSTUP:

Máslo, mouku, cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru v míse rychle zpracujte na drobenku a pak prohněťte na tužší těsto; v případě potřeby přidejte lžíci studené vody nebo mléka. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny (klidně i přes noc) v chladu.

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pracovní plochu lehce pomoučněte, dotenka na ní rozválejte těsto a formičkami vykrajujte žádané tvary. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte asi dvanáct minut, aby cukroví jemně zezlátlo.

Z uvedených surovin utřete polevu. Cukroví sejměte z plechu, potřete polevou a ozdobte.