Masopustní křehotiny
Suroviny
NA TĚSTO:
máslo 250 g
mouka pšeničná hladká 450 g + na vysypání pracovní plochy
moučkový cukr 200 g
vanilka špetka
citronová kůra z 1 citronu
žloutek 3 ks
voda 1 PL - studená, či mléko
NA POLEVU
citronová šťáva 2 PL
moučkový cukr 200 g
mléko 2 PL - horké
rum 2 PL
POSTUP:
Máslo, mouku, cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru v míse rychle zpracujte na drobenku a pak prohněťte na tužší těsto; v případě potřeby přidejte lžíci studené vody nebo mléka. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny (klidně i přes noc) v chladu.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Pracovní plochu lehce pomoučněte, dotenka na ní rozválejte těsto a formičkami vykrajujte žádané tvary. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte asi dvanáct minut, aby cukroví jemně zezlátlo.
Z uvedených surovin utřete polevu. Cukroví sejměte z plechu, potřete polevou a ozdobte.