Minestrone
Ingredience
2 lžíce olivového oleje
250 g tyrolského špeku (uzeného masitého špeku), nakrájeného na kostičky
4 stroužky česneku, jemně nasekané
1 mrkev, nakrájená na kostičky
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 řapíky celeru, oloupané a nakrájené nadrobno
1 bobkový list
2 snítky tymiánu
2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
1,5 l kuřecího vývaru
400g konzerva sekaných rajčat
150 g těstovin
1/4 malé kapusty nebo svazek listů kadeřávku, na proužky
400g konzerva bílých fazolí
90 g bazalkového pesta
sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek. Přidejte česnek, mrkev, cibuli, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut. Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.
2 Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8-10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus. Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1-2 minuty. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.