Minestrone

26.03.2020

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje

    • 250 g tyrolského špeku (uzeného masitého špeku), nakrájeného na kostičky

    • 4 stroužky česneku, jemně nasekané

    • 1 mrkev, nakrájená na kostičky

    • 1 cibule, nakrájená nadrobno

    • 2 řapíky celeru, oloupané a nakrájené nadrobno

    • 1 bobkový list

    • 2 snítky tymiánu

    • 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku

    • 1,5 l kuřecího vývaru

    • 400g konzerva sekaných rajčat

    • 150 g těstovin

    • 1/4 malé kapusty nebo svazek listů kadeřávku, na proužky

    • 400g konzerva bílých fazolí

    • 90 g bazalkového pesta

    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním plameni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek. Přidejte česnek, mrkev, cibuli, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, dokud zelenina nezačne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut. Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.

2 Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8-10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus. Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1-2 minuty. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.