Muzika - sladká vánoční omáčka - kompot

07.12.2022

Neboli také odvárka je tak trochu záhadný, starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně odlišují a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu (krajově se podává ke kubovi).

Suroviny

  • směs sušených jablek, hrušek a švestek 300 g

  • cukr krupice 1-2 lžíce

  • rozinky nebo sušené brusinky 1 hrst

  • ořechy a mandle

  • několik hřebíčků

  • svitek skořice

  • Badyán

  • Citron 1 ks

  • rum podle chuti

Postup přípravy

  1. Všechno sušené ovoce a ořechy zalijte vodou a nechte přes noc bobtnat.

  2. Přidejte tolik vody, aby byly plody pokryté asi o 1cm, přidejte koření, uveďte do varu a pak zvolna uvařte doměkka - asi 10 až 15 minut.

  3. Odstraňte celá koření a muziku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, cukrem a rumem pole chuti.