Košík
0
0,00 Kč
Neboli také odvárka je tak trochu záhadný, starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně odlišují a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu (krajově se podává ke kubovi).
směs sušených jablek, hrušek a švestek 300 g
cukr krupice 1-2 lžíce
rozinky nebo sušené brusinky 1 hrst
ořechy a mandle
několik hřebíčků
svitek skořice
Badyán
Citron 1 ks
rum podle chuti
Všechno sušené ovoce a ořechy zalijte vodou a nechte přes noc bobtnat.
Přidejte tolik vody, aby byly plody pokryté asi o 1cm, přidejte koření, uveďte do varu a pak zvolna uvařte doměkka - asi 10 až 15 minut.
Odstraňte celá koření a muziku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, cukrem a rumem pole chuti.