Nepečený jablečný dort

07.11.2023

Suroviny

Jablka 1 kg - oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostky

Hřebíček 3 ks

Citronová šťáva 2 ČL

Krupicový cukr 8 PL

Pudinkový prášek 2 bal - vanilkový

Piškoty 1 bal - větší balíček

Smetana ke šlehání 400 ml - 33–40%

Skořice - na posypání

Postup

Jablka zalijte 200 ml vody, přidejte hřebíčky a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, vyjměte hřebíček, pak hmotu párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka byla rozdrcená a některá ještě pevná. Oslaďte.

Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2 minuty.

Dortovou formu o průměru 22 cm vypláchněte studenou vodou, vyložte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a stejným způsobem tvořte další vrstvy do vypotřebování surovin.

Nechte úplně vychladnout a ztuhnout, potom potřete ušlehanou smetanou, uhlaďte a uložte alespoň na hodinu do lednice. Před podáváním poprašte skořicí.