Otevřeme zahrádky. A co dál?

18.04.2020

Tak nám vláda laskavě dovolila otevřít zahrádky.

Už aby bylo 25. 5. 2020 a my mohli začít vařit a obsluhovat naše hosty.

Na druhou stranu se na zahrádky těším nejen jako zaměstnanec, ale taky jako zákazník.

Byť nepatřím mezi pivaře a do hospody prakticky vůbec nechodím, tak teď, v době kdy je to zakázané mi to nějak chybí a těším se, až s rodinou využijeme toho, že bude otevřeno a zajdeme na něco dobrého a jedno orosené.

A jak tak s informací, že konečně otevřeme pracuji, dělám menu, plánuji směny, dáváme dohromady nabídku nápojů, personál, atd.... najednou mi z toho vyplývá mnoho neznámých. Tak si to pojďme trochu shrnout:

Takže, podle nařízení vlády by zahrádky měly znovu otevřít 25. května a 8. června potom i vnitřní prostory restaurací. Nejprve mě napadá otázka, proč až tak pozdě? Proč ne třeba 1. 5. 2020? Jsou přeci jiné provozy, kde se setkává mnoho lidí a nikomu to nevadí. Stačí se jít podívat do hobbymarketů....

No nic, to nezměním. Hlavně aby nám to chytré hlavy ještě neposunuly.

My v hotelu Duo, stejně asi jako většina provozovatelů máme sice zahrádku, ale toalety máme uvnitř.

A když se vnitřní prostory otevřou až 8. 6. 2020, můžou naši zákazníci chodit do vnitřních prostor na toaletu? Nebo nemůžou? A můžou-li, musí dodržovat 2 metry odstupy? Nebo budou chodit na toaletu po jednom? Já jen, abychom nemuseli dělat větší mezery mezi pisoáry a kabinkami. :-).

A co když otevřeme zahrádku a ono nám z ničeho nic začne pršet? Jestli tomu dobře rozumím, hosté zaplatí a jdou domů. Nebo budou muset cucat to svoje pivo v dešti, protože dovnitř je pustit nemůžeme....

A co roušky? Povinnost nosit roušky stále platí. Bude muset personál nosit roušky? A co hosté? Jak budou pít pivo a jíst svá oblíbená jídla s rouškami na ústech? Myslím si, že většina našich hostů jsou běžní smrtelníci a ne členové vlády, kteří jíst a pít v rouškách umí, což nám ukázali při setkání s panem prezidentem v Lánech již na začátku dubna.

Jak to tedy naši hosté budou dělat? Možná by naši ministři mohli natočit nějaké instruktážní video, aby nás naučili jak v těchto případech jíst a pít s rouškami.

Ono je taky možné, že se jedná o zahrádky bez obsluhy. Ale to taky nevíme. A co třeba případ zahrádek, které jsou ve vnitrobloku a tedy zákazník, který by chtěl jít na zahrádku musí projít restaurací, nebo vnitřkem budovy? Co teď? Vnitřní prostory máme otevřít až 8. 6. 2020, ale zároveň potřebujeme, aby nám restaurací hosté procházeli a navíc do vnitřních prostor chodili na toaletu. Co s tím? Je správné nechat je v těchto případech využít našich vnitřních prostor, nebo je to špatně?

Jen aby to nebylo podobně jako se znovuotevřením fitness center. Ta sice můžou 11. 5. otevřít, ale bez zázemí. Jinými slovy cvičit můžeš, ale na záchod a do sprchy si nedojdeš. No nevím, ale řekl bych, že je to celkem důležitá součást fitek......

Taky doufám, že ještě než otevřeme, že nám to vláda nějak vysvětlí, protože ať hledám, jak hledám podrobné informace o tom, jak a za jakých podmínek otevřít zahrádky nenalézám.

Zašel jsem k těm nejerudovanějším, a sice na stránky Asociace kuchařů a cukrářů, protože kde jinde hledat relevantní informace o tom za jakých podmínek otevřít restaurace a zahrádky, když ne právě na stránkách Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Aaaaaa tak nic. Jen pozvánka na soutěž Český kapr a Lázeňský pohárek. Není nic důležitějšího v této době než Lázeňský pohárek. To chápu.

Je smutné, že tato instituce, která čítá tisíce odborníků z celé republiky nevyvíjí větší úsilí, minimálně v informovanosti kolegů z oboru.

Sice je na stránkách AKC.CZ tisková zpráva zaslaná Vládě České republiky, sdruženími jako jsou Asociace hotelů a restaurací, Fórum cestovního ruchu, nebo třeba Svaz léčebných lázní ČR, ale zpráva je jaksi bez odezvy. Udělali A, ale nějak chybí B. Kde je nějaká odpověď vlády, stanovisko, opatření? Já bych vám řekl kde. Ale nechci být sprostý.

Dovedl bych si představit, že cechovní spolek, kterým bezesporu AKC.CZ je, bude víc informovat a lobovat za své ovečky. Podobně jako to dělá již zmiňovaná Asociace hotelů a restaurací zastoupená pane Stárkem. Ti to dělají dobře. Lobují za podnikatele, pan Stárek je pravidelně v televizi, jedná s vládou, informuje nás, kteří pracujeme v gastronomii.

Takže super práce. Děkujeme.

Ale teď zpět k zahrádkám.

Co restaurace, které zahrádku nemají? Od poloviny března jsou zavřené. Většina z nich se snaží přežít alespoň tím, že prodávají přes okénko.

Není to sice žádná sláva, ale pár obědů prodají. Večerní kšeft je většinou o pivu do kelímku a pet lahví a sem tam si někdo objedná nějaké jídlo do krabičky, protože doma se jim vařit nechce.

Co tyto restaurace?

Jak ony přijdou k tomu, že nemají zahrádku? Díky těmto čtrnácti dnům, kdy jiné restaurace otevřou zahrádky a oni ji nemají, tak ti mohou přijít i o to málo kšefku který doposud mají!!!

Proč byste si chodili pro pivo do kelímku a jídlo do plastu, když si o blok dál můžete sednout na zahrádku, dát si pivo do skla a jídlo na talíř a co víc, obojí zkonzumovat na místě?

Nepřijdou tyto restaurace i to málo kšeftu, který měly?

Nebudou právě tyto 2 týdny pro restaurace bez zahrádek likvidační?

Milá vládo, nebylo by bývalo lepší otevřít restaurace a restaurace se zahrádkami ve stejný čas? Jak k tomu ti bez zahrádek přijdou?

Já vím, že nemůžete být specialisty všech oborů a že mnohdy rozhoduje o osudech oborů, kterým sami nerozumíte a přes to, že se snažíte /doufám/ rozhodovat ke spokojenosti všech, ne vždy se vám to vede.

Proč si ke svým jednáním nezavoláte odborníky? Proč s nimi nekomunikujete? Proč, než něco pustíte do světa, nevyslechnete si připomínky lidí, kteří v oboru pracují léta a dokázali by vám fundovaně poradit?

Vždyť je mezi námi mnoho odborníků s praxí a vzděláním, kteří by vám poradili....

Vždyť nám všem jde o společnou věc. Tak hrdost pryč. Nejsme bez chyby a všichni nevíme vše... ani pan Babiš ne. Tak si nechte poradit. Není to ostuda. Naopak