Ovesné sušenky

09.11.2021

Suroviny

70 g mouka pšeničná celozrnná hladká

Špetka soli

1/2 čajové lžička kypřícího prášku do pečiva

50 g třtinového cukru

80 g másla

2 polévkové lžíce javorového sirupu

1 vejce

120 g ovesných vloček

80 g sušeného ovoce - švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle...

20 g vlašských ořechů - pekanové, vlašské, mandle, lískové...

10 g semínek - dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...

Postup:

Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.

Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem. Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.

Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka). Pečte 12-15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce.