Paprikové kuře s houbami a rajčaty

12.10.2023

Suroviny

Mouka pšeničná hladká 40 g

Paprika mletá uzená 1 PL

Sůl mořská

Chilli sušené špetka

Kuřecí stehna spodní 8 ks

Máslo 25 g

Olivový olej 2 PL

Cibule 2 ks - přepůlená a na plátky

Česnek 2 stroužky - na plátky

Žampiony 250 g - nakrájené na plátky

Krupicový cukr 2 ČL

konzervovaná rajčata krájená 800 g

Vývar kuřecí 250 ml

Bobkový list 1 ks

Zakysaná smetana 200 g


Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte, lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce.

V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou. Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu.

Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkka. Odklopte, zvyšte teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou.