Pikantní čalamáda

15.07.2020

Suroviny

0,50 kg paprika žlutá a červená

0,50 kg bílé zelí

0,50 kg cibule bílá a červená

0,50 kg rajčata

125 ml ocet

14 g sůl

35 g cukr

7 ks umělé sladidlo tabletky

1 ks bobkový list

2 lžička hořčičné semínko

8 ks pepř mletý kuličky

4 ks nové koření kuličky

Postup přípravy receptu

Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Za zelí vykrojíme košťál a nakrájíme na tenké nudličky.


Připravíme nálev: svaříme 1/2 l vody s octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné semínko, pepř a nové koření, promícháme a krátce povaříme. Přelijeme přes cedník. Ve velké míse promícháme zeleninu, naplníme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky a při teplotě 85 °C sterilujeme 30 minut.

Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na tmavém a chladném místě.