Pikantní čalamáda
Suroviny
0,50
kg
bílé zelí
0,50
kg
cibule
bílá a červená
0,50
kg
rajčata
125
ml
ocet
14
g
sůl
35
g
cukr
7
ks
umělé sladidlo
tabletky
1
ks
bobkový list
2
lžička
hořčičné semínko
8
ks
pepř mletý
kuličky
4
ks
nové koření
kuličky
Postup přípravy receptu
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Za zelí vykrojíme košťál a nakrájíme na tenké nudličky.Připravíme nálev: svaříme 1/2 l vody s
octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné
semínko, pepř a nové koření, promícháme a krátce povaříme. Přelijeme
přes cedník. Ve velké míse promícháme zeleninu, naplníme do čistých
sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky a při teplotě
85 °C sterilujeme 30 minut.
Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na tmavém a chladném místě.