Pikantní švestkové chutney

20.09.2022

Suroviny

1 dávka:


1,5 kg vypeckovaných omytých švestek

300 g třtinového cukru

1 ČL mletého zázvoru

3 stroužky česneku

2 chilli papričky (nemusí být)

10 ks hřebíčku

2 ČL mleté skořice

1/4 ČL strouhaného muškátového oříšku

125 ml červeného vinného octa

125 ml červeného vína

2 PL hořčičných semínek

2 ČL soli

Postup přípravy

Švestky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce se silným dnem a zasypeme cukrem. Na středním ohni necháme švestky s cukrem rozpustit. Občas směs promícháme. Mezitím v hmoždíři natlučeme hřebíček a hořčičná semínka. Velmi najemno nasekáme také česnek a chilli papričky. Jakmile jsou švestky s cukrem svařené, přidáme postupně všechny zbylé suroviny. Vše spolu dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít trochou vody. Chutney ochutnáme, podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme. Hotové chutney plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
Necháme vychladnout.