Studená polévka z červené řepy
16.07.2020

Ingredience
- 2 červené cibule, pokrájené na plátky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 75 ml červeného vína
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 g červené řepy, omyté
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA LEDOVÉ KOSTKY
- 500 g bílého smetanového jogurtu
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíce čerstvého strouhaného křenu nebo 3 lžíce naloženého smetanového křenu
Příprava jídla
Smíchejte přísady na ledové kostky a
osolte.
Rozdělte do co nejmenších tvořítek na led, měli byste dostat 24 kostek. Zakryjte fólií a dejte přes noc zmrazit.
Řepu osolte, přidejte trochu oleje a pečte zabalenou v alobalu při 160 stupních cca 1 - 1,5 hodiny.
Dejte na pánev cibuli a cukr, přiklopte a na středním ohni za občasného potřásání zahřívejte deset minut. Přilijte víno a vinný ocet a nechte bublat, až směs získá konzistenci sirupu.
K cibulové směsi přidejte nakrájenou řepu a zalijte vývarem. Vařte
10 minut.
Potom rozmixujte dohladka a propasírujte skrz husté síto. Osolte, řádně opepřete, nechte vychladnout a podávejte s několika kostkami jogurtového ledu.