Pomalu pečený bůček
Suroviny
Bůček 1 kg s kostí
Sůl
Pepř
Kmín 1 ČL drcený
Česnek 4 stroužky drcený
Cibule 2 ks nahrubo
Mouka pšeničná hladká 1 PL na zaprášení
Postup:
Bůček řádně osolte, lehce opepřete a posypte kmínem. Potřete ho česnekem a položte do pekáčku na pokrájenou cibuli. Přiklopte a nechte při pokojové teplotě asi 30 minut rozležet.
Troubu předehřejte na 120 °C a vložte do ní pekáč s bůčkem. Pečte ho doměkka asi 4 hodiny; maso není třeba podlévat, jen ho 2x během pečení otočte, aby bylo zlaté ze všech stran. Jakmile vidličkou snadno oddělíte jednotlivá svalová vlákna, která se na jazyku přímo rozplývají, máte hotovo.
Maso vyjměte na prkénko a pekáč postavte na sporák. Šťávu zaprašte moukou, rozmíchejte a zalijte 400 ml vody. Dobře rozšlehejte a odškrábejte z pekáče všechny chutné připečeniny. Provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vodou nebo osolte. Rozkrájený bůček podávejte přelitý šťávou.