Ratatouille

14.07.2020

Ingredience

    • 2 velké lilky
    • 4 malé cukety
    • 2 červené nebo žluté papriky
    • 4 velká zralá rajčata
    • 1 velká červená cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 5 lžic olivového oleje
    • 2 lžičky provensálského koření nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
    • malý svazek čerstvé bazalky
    • sůl a pepř na dochucení
    • citronová šťáva nebo balzamikový ocet na zakápnutí, nemusí být

Příprava jídla

1 Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké měsíčky.

2 Silnostěnnou pánev rozehřejte a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu.

3 Cibuli osmahněte dosklovita, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část lístků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut. Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte posypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou.