Škvarková pomazánka ze Šumavy
Přenádherná hornatá krajina, hluboké lesy, květnaté louky, barevní motýli, pasoucí se krávy, bublající potůčky a řeky... To je Šumava! A k tomu samozřejmě dobré jídlo. Masa bylo málo, ale přesto se v šumavských domácnostech objevovalo, a to nejen během masopustu a posvícení. A jestli má něco na Šumavě tradici, tak to jsou recepty z vepřového, a především ze škvarků.
Na jednu dávku budeme potřebovat:
200 g domácích vepřových škvarků
2 vejce
3 nakládané okurky - nejlépe domácí
4 jarní cibulky
2 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce majonézy
Sůl a pepř podle chuti
A šumavský chléb
Postup přípravy:
Škvarky umelte najemno v mlýnku na maso. Vejce a okurky nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte ke škvarkům. Jarní cibulky si nakrájejte. Bílé části na drobné kostičky a ty zelené na kolečka. A opět přimíchejte ke škvarkům. Část zelených koleček z cibule si nechte stranou. Budou se hodit na posypání krajíců.
Nyní přidejte majonézu, hořčici, sůl a pepř a promíchejte.
Škvarkovou pomazánku podávejte s čerstvým šumavským chlebem a ozdobenou jarní cibulkou.