Studená okurková polévka se sýrem

16.07.2020

Suroviny

  1. salátová okurka 4 ks
  2. zeleninový nebo kuřecí vývar 750 ml
  3. čerstvý kozí sýr 150 g
  4. sýr s modrou plísní 150 g
  5. citron 1 ks
  6. čerstvá bazalka
  7. sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

  1. Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.
  2. Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě.
  3. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko.
  4. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte!
  5. Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte.
  6. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.