Svatomartinské podkovy

11.11.2022

Martin přijel na koni a přivezl první sníh, proto je pečivo podle tradice ve tvaru koňské podkovy.

Suroviny

Těsto:

300 g polohrubá mouka

20 g droždí -půl kostky

100 g máslo - změklé

1 lžička citronová kůra

2 ks žloutek

100 g moučkový cukr

Sůl - špetka

200 ml mléko dle hustoty těsta, cca

Rozšlehané vejce na potření před pečením

Moučkový cukr s vanilkou na posypání

Nádivka : maková, ořechová, povidlová, tvarohová...

Postup:

Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme v teple nakynout. Těsto pak znovu propracujeme, rozdělíme na dílky, vyvalujeme na pomoučněném stole obdélníky, které potíráme námi oblíbenou nádivkou, svineme a ohneme do tvaru podkovy. Podkovy klademe na plech a necháme ještě chvíli nakynout. Před pečením potřeme vejcem a dáme do rozehřáté trouby na střední teplotu (170°C) na cca 30 - 40 minut dozlatova - podle velikosti podkov. Hotové pocukrujeme.