Svatomartinské podkovy
Martin přijel na koni a přivezl první sníh, proto je pečivo podle tradice ve tvaru koňské podkovy.
Suroviny
Těsto:
300 g polohrubá mouka
20 g droždí -půl kostky
100 g máslo - změklé
1 lžička citronová kůra
2 ks žloutek
100 g moučkový cukr
Sůl - špetka
200 ml mléko dle hustoty těsta, cca
Rozšlehané vejce na potření před pečením
Moučkový cukr s vanilkou na posypání
Nádivka : maková, ořechová, povidlová, tvarohová...
Postup:
Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, přidáme mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme v teple nakynout. Těsto pak znovu propracujeme, rozdělíme na dílky, vyvalujeme na pomoučněném stole obdélníky, které potíráme námi oblíbenou nádivkou, svineme a ohneme do tvaru podkovy. Podkovy klademe na plech a necháme ještě chvíli nakynout. Před pečením potřeme vejcem a dáme do rozehřáté trouby na střední teplotu (170°C) na cca 30 - 40 minut dozlatova - podle velikosti podkov. Hotové pocukrujeme.