Svět se zbláznil

29.07.2021

Svět se zbláznil.

Covid nám přinesl mnohé, ale zatím nevidím nic pozitivního. Chvíli jsem doufal, že vše okolo pandemie zlomí vaz vládě Andreje Babiše, ale jak to tak vypadá, ani to se nestane. Takže fakt nic pozitivního.

Restaurace stále krachují, hosté do nich sice chodit mohou, ale nechodí. Možná nemají peníze, možná se bojí.

Restauratéři se snaží dohnat tržby tím, že neustále zdražují. Kolem dokola argumentují stále rostoucími vstupy surovin. No nevím, ale úplně o surovinách to není.

Kuchaři nejsou. Bojí se vrátit zpět do gastra, budoucnost nejistá. Hotely /především ty pražské/ zejí prázdnotou. Turisté nejsou. Tedy nejsou cizinci.

Kilo chleba stojí 60 korun a víc, zatím, co kilo mražené kachny koupíte jen za 39 Kč. Brambory se pohybují kolem dvacky za kilo a banány koupíte za 14,9 Kč. Opakuji pro pána ze třetí řady - banány za 14,9 Kč.

Vynikající treska ze supermarketu má na sobě minimálně 30% vody, takže jsme si koupili společně s rybou tu nejdražší vodu na světě. Uzeniny neobsahují ani 50 % masa, jogurty obsahují až 45% mléka!!! No podívejme se, tak z čeho se k sakru vyrábějí? Vepřové kosti /žebra/ na gril koupíte dráž než krkovici, či pečeni. Kuřata jsou napíchaná vodou, a pokud chcete kupovat potraviny, se kterými nemá nic společného Babiš, chcípnete hlady.

Na polích řepka a mák. Ostatní plodiny vesměs dovážíme. Český rybáři hlásí pokles prodeje. Nebyl export a Češi si raději kupují obalené rybí prsty. V každé vesnici pizzerie, nebo burgrárna. Ale na vepřo, knedlo, zelo nenarazíte.

Restaurace omezují své provozy nejen proto, že nechodí hosté. Ale mnohdy proto, že nemají personál. Číšníka ještě sem tam seženete. Kuchaře ne.

A pokud kuchaře seženete, chce tolik peněz, že ho stejně nezaplatíte, takže je pro mnohé ekonomicky výhodnější nechal půlku restaurace zavřenou.

Já to tomu našemu řemeslu přeju. Je to dřina a kuchař by měl být zaplacený. Ale jen ten dobrý. Ten co něco umí. Ne kuchařské embryo, co vyleze ze školy a chce 35 000 Kč čistého. Kde vůbec bere tolik drzosti a odvahy si o takové peníze říct?

Ale kde jsou ti kuchaři? Mnozí mi říkali, že pracují jako skladníci, řidiči nebo vybalovači zboží... Na druhou stranu mám ale problém, aby mě vůbec dodavatelé do hotelu zavezli zbožím. Chybí jim totiž skladníci a řidiči. Tak kam ti kuchaři šli? Kde jsou a co dělají?

Dodavatelské firmy zvyšují své minimální závozy až na 5000 Kč bez DPH, aby eliminovali objednávky. Dodavatelé již v odpoledních hodinách zavírají své e-shopy, protože naplnili své kapacity závozů na následující den. Jinými slovy by zboží už neměl kdo vyskladnit, nachystat a dovézt. Chybí lidé.

A kde jsou? Vždyť tolik firem v průběhu pandemie propouštělo!!! Kam všichni šli? Co všichni dělají?

A to nám stále chybí těch 10 milionů turistů, kteří běžně do Čech jezdili. A co až přijedou? Kdo a co jim budeme vařit?

V kurzu budou firmy, které budují své fabriky a chystají se vyrábět kvalitní polotovary. Budoucnost gastronomie České /a co si budeme povídat, ve světě to funguje již mnoho let/ bude ne ve vaření, ale v kompletaci jídel. Koupíte hotový Sous-vide steak, k tomu kvalitní /ale hotovou/ pepřovou omáčku a od dalšího výrobce zamražené gratinované brambory.

Najatého Filipínce naučíte jak jídlo nandat na talíř. Jediná kreativní práce bude utrhnout bylinku a šikovně ji umístit na v drahé peci dodělaný steak.

To je ta varianta dostupných restaurací.

Do restaurací, kde se bude vařit, budeme chodit jen na narozeniny a významné dny. Jídlo totiž nebude pod 500 Kč. Jak by totiž majitel zaplatil nájem a kuchaře, kteří budou brát víc jak 50 000 Kč měsíčně čistého.

Myslíte si, že je to blbost? Tak si na mě za pár měsíců vzpomeňte.......

Nebo si snad myslíte, že běžní lidé budou chodit do restaurací? Kde by na to vzali?

Vždyť návštěva kulturní památky vyjde rodinu na dva tisíce. O koncertech ani nemluvě. Takže jediná kultura, kterou si rodina s dětmi může dovolit je návštěva kina /bez popcornu/. Půlka rodičů nemá peníze, aby vlastní dítě poslali na lyžařský kurz. Děti z finančních důvodů vynechávají školy v přírodě a školní výlety.

Tuzemskou dovolenou už neušetříte. Chaty a kempy stojí majlant, takže pokud chcete ušetřit, raději jeďte do Chorvatska.

Kéž by alespoň tato situace přiměla lidi víc vařit doma. Obnovit regionální jídla a probudit kulturu stravování v rodinách. Jen se bojím, že ani to se nestane.

Tak ať se nám všem daří..............................Bude líp.