Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda

20.04.2020

Ingredience

    • 12 výhonků zeleného chřestu, zbavených dřevnatých konců, je-li třeba, i oloupaných

    • 2 rajčata

    • 2 zralá avokáda

    • 1/2 citronu

    • 1 malý svazek kerblíku nebo petrželky

    • 1 malá šalotka

    • 1 lžička kaparů, propláchnutých

    • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

    • Citronová šťáva

    • sůl, pepř, tabasco

    • opečený bílý chléb k podávání

    • červená chilli paprička na ozdobu (nemusí být)

Příprava jídla

1 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na silném ohni a osolte ji. Vložte chřest a uvařte ho doměkka, asi 6 minut. Sceďte ho, osvěžte studenou tekoucí vodou a nechte znovu okapat. Okrájejte špičky a odložte je, zbytek nakrájejte na kolečka.

2 Rajčata na 20 sekund ponořte do vroucí vody a oloupejte. Zbavte je semen a dužinu nakrájejte nadrobno.

3 Avokáda oloupejte, zbavte pecky, dužinu nakrájejte na kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Bylinky a oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.

4 V misce smíchejte chřestová kolečka, rajčata, avokáda, bylinky, šalotku a kapary. V misce ušlehejte zálivku z olivového oleje, citronu, soli a pepře podle chuti a pár kapek tabasca.

5 Tataráček pěkně naaranžujte (například vytvarujte do válečku), ozdobte uschovanými chřestovými špičkami, pokapejte zálivkou a podávejte s opečeným bílým pečivem. Chcete-li, ozdobte nakrájenou chilli papričkou.