Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda
Ingredience
12 výhonků zeleného chřestu, zbavených dřevnatých konců, je-li třeba, i oloupaných
2 rajčata
2 zralá avokáda
1/2 citronu
1 malý svazek kerblíku nebo petrželky
1 malá šalotka
1 lžička kaparů, propláchnutých
4 lžíce extra panenského olivového oleje
Citronová šťáva
sůl, pepř, tabasco
opečený bílý chléb k podávání
červená chilli paprička na ozdobu (nemusí být)
Příprava jídla
1 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na silném ohni a osolte ji. Vložte chřest a uvařte ho doměkka, asi 6 minut. Sceďte ho, osvěžte studenou tekoucí vodou a nechte znovu okapat. Okrájejte špičky a odložte je, zbytek nakrájejte na kolečka.
2 Rajčata na 20 sekund ponořte do vroucí vody a oloupejte. Zbavte je semen a dužinu nakrájejte nadrobno.
3 Avokáda oloupejte, zbavte pecky, dužinu nakrájejte na kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Bylinky a oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.
4 V misce smíchejte chřestová kolečka, rajčata, avokáda, bylinky, šalotku a kapary. V misce ušlehejte zálivku z olivového oleje, citronu, soli a pepře podle chuti a pár kapek tabasca.
5 Tataráček pěkně naaranžujte (například vytvarujte do válečku), ozdobte uschovanými chřestovými špičkami, pokapejte zálivkou a podávejte s opečeným bílým pečivem. Chcete-li, ozdobte nakrájenou chilli papričkou.