Teplý salát z mungo fazolí s omáčkou tamari

11.01.2022

Recept pro 4 osoby:


  1. 200 g mungo fazolí

  2. sůl

  3. 1 mrkev

  4. 1 pórek

  5. 3 řapíky celeru

  6. ½ cibule

  7. 3 žampiony

  8. 3 lžíce oleje

  9. ½ lžičky mletého koriandru

  10. ½ lžičky mletého římského kmínu

  11. 2 lžíce rýžového octa

  12. 3 lžíce sojové omáčky tamari

  13. 1 lžíce sezamového semínka

Postup:

Mungo fazole namočíme do vody den dopředu. Druhý den slijeme vodu a zalijeme novou, ve které uvaříme fazole do měkka. Vodu solíme až ke konci varu.

Mrkev a pórek nakrájíme na kolečka, celer na menší kousky, cibuli a žampiony na klínky. V pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme nejprve cibuli a poté přidáme všechnu ostatní zeleninu.

Občas zeleninu prohodíme. Jakmile je zelenina zkřehlá, přidáme koriandr, římský kmín a osolíme. Přilijeme rýžový ocet, omáčku tamari a prohodíme.

Na závěr přisypeme scezené mungo fazolky a při podávání posypeme sezamovými semínky.