TUŘÍNOVÉ HRANOLKY
Co budeme potřebovat pro 4 osoby:
750 g tuřínu, oloupaného a nakrájeného na hranolky
2 lžíce panenského olivového oleje. Já preferuji olej olivový, ale může být běžný rostlinný
50 g strouhaného parmazánu - nemusí být. Klidně to udělejte bez sýra, ale je to s ním lepší.
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu - může být sušený. V tom případě ale ¼ lžičky.
sůl a pepř
Osminka másla
2 stroužky česnek
Jak na to.
Důležité je dát tuřín do rozpálené trouby. Takže si zapněte troupu na 220 °C
Hranolky tuřínu smíchejte se solí, pepřem, sekaným rozmarýnem, olejem a ⅔ parmazánu - tedy když chcete. Nezapomeňte, že parmazán je dost slaný, takže pokud ho použijete, solte méně.
Tuřín rozložte na nízký plech. Lepší, když pod tuřín dáte pečící papír. Stene se, že cukry, které se z tuřínu během pečení uvolňují mají tendenci tuřín připalovat. Zvláště při teplotě 220 °C.
Osminku másla si rozehřejte a prolisujte do něj 2 stroužky česneku. Tuřínové hranolky posypte zbylým parmazánem a pokapejte česnekovým máslem.
Pečte v troubě 30-35 minut do zlatohněda a dokřupava. Během pečení jednou obraťte.
Hranolky z tuřínu jsou vhodné jako příloha k masu, ale maso není potřeba. Uvidíte, že tuřínové hranolky vám budou chutnat jen tak s parmazánem, nebo bez.