Vánoční hrachová polévka

07.12.2023

Suroviny

Hrášek zelený 250 g (mražený)

vývar zeleninový 500 ml

bobkový list 2 ks

máslo 50 g + 2 lžíce na krutonky

Cibule 1 ks střední, nakrájená nadrobno

Kmín ½ ČL

Mouka pšeničná hladká 1 PL

Housky 2 ks nakrájené na kostičky

Majoránka (drhnutá) 1 ČL

Česnek 2 stroužky - drcené

Sůl

Pepř

Postup

Hrách zalijte vývarem, přidejte bobkové listy a vařte 10–15 minut do změknutí.

Na másle osmahněte cibuli dosklovita, přidejte kmín, zaprašte moukou a udělejte cibulovou jíšku. Asi po 10 minutách ji horkou vlijte do polévky a vařte ještě dalších 10 minut do zhoustnutí. V této fázi polévku rozmixujte do hladka a propasírujte. Znovu přiveďte k varu.

Mezitím na pánvi na másle opečte kostičky housek dozlatova.

Na konci varu do polévky promněte majoránku a ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem.

Polévku podávejte s opečenými krutony.

Jako vložku můžete do polévky použít pár kuliček hrášku.