Velikonoční nádivka s uzeným masem - TRADIČNÍ
![](https://b5c2e2e323.clvaw-cdnwnd.com/1e479588baa1f4751494ed97b29a1247/200000398-9de089ee54/Radek%20P%C3%A1lka%20-%20%C5%A1%C3%A9fkucha%C5%99%C5%AFv%20den%C3%ADk%20-%20MN%C3%A1divka%20Nova.jpg?ph=b5c2e2e323)
Nádivka to je klasika. My doma si ji dáváme s bramborovým salátem. A místo mléka, které se běžně používá, aby housky zvlhly u nás doma používáme uzený vývar. Nádivka je pak mastnější, vláčnější a chutnější
Suroviny:
Uzený ocásek maxi 1 ks
Houska (starší) 5 ks
Vejce 2 ks
Hrst nasekaných kopřiv
200 ml vývaru z uzeného masa
PODLE POTŘEBY
Sůl, pepř barevný drcený
Máslo
Strouhanka
Postup:
Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené ho vařte 1 hodinu. Vývar z masa nevylévejte.
Maso nakrájejte na drobné kostky. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.
Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno.
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky.
Máslem vytřenou formu vysypejte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny.
Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do formy vložili.