Velikonoční nádivka s uzeným masem - TRADIČNÍ

18.04.2019

Nádivka to je klasika. My doma si ji dáváme s bramborovým salátem. A místo mléka, které se běžně používá, aby housky zvlhly u nás doma používáme uzený vývar. Nádivka je pak mastnější, vláčnější a chutnější

Suroviny:

Uzený ocásek maxi 1 ks

Houska (starší) 5 ks

Vejce 2 ks

Hrst nasekaných kopřiv

200 ml vývaru z uzeného masa

PODLE POTŘEBY

Sůl, pepř barevný drcený

Máslo

Strouhanka


Postup:

Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené ho vařte 1 hodinu. Vývar z masa nevylévejte.

Maso nakrájejte na drobné kostky. Rohlíky nakrájejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujeme rukama.

Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno.

Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky.

Máslem vytřenou formu vysypejte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny.

Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do formy vložili.