Vepřový prejt

22.01.2020

Ovarové maso:

bůček

vepřová hlava

vepřové koleno apod.

důležitou součástí jsou vepřové plíce

kousek jater (není třeba moc - bylo by to hořké)


Koření:

nové koření

sůl

pepř

majoránka (vše podle chuti)

Česnek

Zázvor

housky

vepřový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Dáme veškeré maso vařit v málo vodě - mimo jater. Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou - vývarem co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření, semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme.

  2. Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe v vrstvě prejt. Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem.

  3. Dáme péci aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho péci. Když je třeba trochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory - a kysaným zelím