Vločkový koláč

12.09.2023

Suroviny

ovesné vločky 150 g

mouka pšeničná polohrubá 120 g

třtinový cukr 160 g

jedlá soda ½ ČL

skořice 1 PL

sůl špetka

máslo 120 g - rozpuštěné a zchladlé

banány 1 ks - rozmixovaný

švestky, nebo jiné peckové ovoce 500 g

krupicový cukr 2 PL

voda 2 PL

citronová šťáva 1 PL

Postup:

V míse smíchejte vločky s moukou, třtinovým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí.

Přidejte máslo a banán a dobře rozmíchejte. Nechte 15 minut odpočívat.

Mezitím připravte náplň. Zbývající suroviny pár minut vařte, jakmile začnou houstnout, stáhněte z ohně a nechte lehce zchladnout.

Dvě třetiny těsta přesuňte do dortové formy vyložené pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 170°C a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.

Pak ho potřete náplní, rozdělte na ni zbylé těsto a pečte dalších 20 minut.