Vývar s kapáním
Ingredience
1,5 kg hovězích kostí, nebo oháňky
2 lžíce slunečnicového oleje
divoké koření (8 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy)
700 g kořenové zeleniny (cca 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru), nakrájené na kousky
2 cibule, neoloupané a nakrájené na čtvrtky
NA KAPÁNÍ
8 hladké mouky
4 vejce
8 lžic mléka
špetka soli
NA DOKONČENÍ
1 mrkev, nakrájená na nudličky
2 petržele, nakrájené na nudličky
1 lžíce másla
1 menší pórek, nakrájený na proužky čerstvá petrželka
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Oháňku narovnejte do pekáčku, přelijte olejem, vsypte koření, zeleninu a cibuli a vložte do trouby. Pečte zhruba půl hodiny a během pečení občas promíchejte, aby se vše pěkně opeklo.
2 Pekáč vyndejte z trouby a slijte tuk. Maso vložte do hrnce, ve kterém budete vařit vývar.
3 Do hrnce přilijte studenou vodu, pomalu přiveďte k varu a na velmi mírném plameni nechte táhnout alespoň 4 hodiny. Pěnu sbírejte. Poté vývar sceďte přes plátýnko.
4 Mrkev s petrželí orestujte na másle, přidejte pórek a vše zalijte vývarem. Přiveďte pomalu k varu. Mouku prošlehejte s vejci a mlékem, osolte a přes vidličku nebo hrubé struhadlo vlijte do polévky. Krátce zavařte. Nakonec přidejte obrané maso.