Vývar s kapáním

26.03.2020

Ingredience

    • 1,5 kg hovězích kostí, nebo oháňky

    • 2 lžíce slunečnicového oleje

    • divoké koření (8 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy)

    • 700 g kořenové zeleniny (cca 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru), nakrájené na kousky

    • 2 cibule, neoloupané a nakrájené na čtvrtky

  • NA KAPÁNÍ

    • 8 hladké mouky

    • 4 vejce

    • 8 lžic mléka

    • špetka soli

  • NA DOKONČENÍ

    • 1 mrkev, nakrájená na nudličky

    • 2 petržele, nakrájené na nudličky

    • 1 lžíce másla

    • 1 menší pórek, nakrájený na proužky čerstvá petrželka

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Oháňku narovnejte do pekáčku, přelijte olejem, vsypte koření, zeleninu a cibuli a vložte do trouby. Pečte zhruba půl hodiny a během pečení občas promíchejte, aby se vše pěkně opeklo.

2 Pekáč vyndejte z trouby a slijte tuk. Maso vložte do hrnce, ve kterém budete vařit vývar.

3 Do hrnce přilijte studenou vodu, pomalu přiveďte k varu a na velmi mírném plameni nechte táhnout alespoň 4 hodiny. Pěnu sbírejte. Poté vývar sceďte přes plátýnko.

4 Mrkev s petrželí orestujte na másle, přidejte pórek a vše zalijte vývarem. Přiveďte pomalu k varu. Mouku prošlehejte s vejci a mlékem, osolte a přes vidličku nebo hrubé struhadlo vlijte do polévky. Krátce zavařte. Nakonec přidejte obrané maso.