Zavináče
			            
Suroviny
5
                        
                        ks
                    nakládané okurky
0,50
                        
                        l
                    mléko
0,50
                        
                        l
                    ocet
2
                        
                        ks
                    mrkev
5
                        
                        ks
                    cibule
2
                        
                        ks
                    bobkový list
0,50
                        
                        lžička
                    tymián
20
                        
                        ks
                    pepř mletý
                        (Zrnka)
1
                        
                        ks
                    pálivá paprika
                        (Nebo 0.5 lžičky mleté pálivé papriky)
1
                        
                        lžíce
                    sůl
4
                        
                        lžíce
                    moučkový cukr
0,50 lžíce kopr semena
Postup přípravy receptu
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme mlékem a na 2 hodiny odložíme na chladné místo. Připravíme marinádu. Tři cibule nakrájíme na kolečka vložíme do hrnce, přidáme ocet, cukr, sůl, tymián, bobkový list, kopr, pepř a papriku a vše asi 10 minut zvolna vaříme pod pokličkou. Necháme vychladnout, scedíme. Plátky sleďů rozložíme kůží dospod, tři okurky podélně rozčtvrtíme. Na každé filé položíme kousek okurky, svineme a sepneme párátkem. Do skleněné nádoby vkládáme ve vrstvách na kolečka nakrájené okurky, kolečka mrkve, syrové cibule a zavináče. Vlažnou marinádu přecedíme přes síto a zalijeme sledě. Necháme vychladnout, pak zavináče přikryjeme a na 5 dní necháme na chladném místě uležet.