Zavináče

15.07.2020

Suroviny

5 ks sled (Velké solené)

5 ks nakládané okurky

0,50 l mléko

0,50 l ocet

2 ks mrkev

5 ks cibule

2 ks bobkový list

0,50 lžička tymián

20 ks pepř mletý (Zrnka)

1 ks pálivá paprika (Nebo 0.5 lžičky mleté pálivé papriky)

1 lžíce sůl

4 lžíce moučkový cukr

0,50 lžíce kopr semena

Postup přípravy receptu

Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme mlékem a na 2 hodiny odložíme na chladné místo. Připravíme marinádu. Tři cibule nakrájíme na kolečka vložíme do hrnce, přidáme ocet, cukr, sůl, tymián, bobkový list, kopr, pepř a papriku a vše asi 10 minut zvolna vaříme pod pokličkou. Necháme vychladnout, scedíme. Plátky sleďů rozložíme kůží dospod, tři okurky podélně rozčtvrtíme. Na každé filé položíme kousek okurky, svineme a sepneme párátkem. Do skleněné nádoby vkládáme ve vrstvách na kolečka nakrájené okurky, kolečka mrkve, syrové cibule a zavináče. Vlažnou marinádu přecedíme přes síto a zalijeme sledě. Necháme vychladnout, pak zavináče přikryjeme a na 5 dní necháme na chladném místě uležet.