Zavináče
Suroviny
5
ks
nakládané okurky
0,50
l
mléko
0,50
l
ocet
2
ks
mrkev
5
ks
cibule
2
ks
bobkový list
0,50
lžička
tymián
20
ks
pepř mletý
(Zrnka)
1
ks
pálivá paprika
(Nebo 0.5 lžičky mleté pálivé papriky)
1
lžíce
sůl
4
lžíce
moučkový cukr
0,50 lžíce kopr semena
Postup přípravy receptu
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme mlékem a na 2 hodiny odložíme na chladné místo. Připravíme marinádu. Tři cibule nakrájíme na kolečka vložíme do hrnce, přidáme ocet, cukr, sůl, tymián, bobkový list, kopr, pepř a papriku a vše asi 10 minut zvolna vaříme pod pokličkou. Necháme vychladnout, scedíme. Plátky sleďů rozložíme kůží dospod, tři okurky podélně rozčtvrtíme. Na každé filé položíme kousek okurky, svineme a sepneme párátkem. Do skleněné nádoby vkládáme ve vrstvách na kolečka nakrájené okurky, kolečka mrkve, syrové cibule a zavináče. Vlažnou marinádu přecedíme přes síto a zalijeme sledě. Necháme vychladnout, pak zavináče přikryjeme a na 5 dní necháme na chladném místě uležet.