Zelí bílé a červené kvašené ve sklenici

21.11.2020

Ingredience

    • 1 středně velká hlávka zelí (cca 1,5 kg)

    • 2 lžíce mořské soli

    • 1 lžíce kmínu

Příprava jídla

1.  Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů. Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10-15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.


2.  Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice. Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2-3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu.