Indické čatní
Rajčata, usekané přísady, sůl a papriku za občasného míchání povaříme do měkka.
Rajčata, usekané přísady, sůl a papriku za občasného míchání povaříme do měkka.
Takto připravený jablečný křen vydrží několik týdnů bez sterilizace. Pokud připravujeme větší množství a na delší dobu můžeme krátce sterilovat 15 minut při 80 °C.
0,25 l kečup - jemný nebo 250 g rajského protlaku
1 ks pálivá paprika (Nebo 0.5 lžičky mleté pálivé papriky)
Pokud hmota hned ztuhne, můžeme ji plnit do sklenic. Pokud ještě neželíruje vaříme dál, až bude pevná, a zkoušku zopakujeme.) Krátce před dovařením můžeme přidat celou vanilku.
Připravíme nálev: svaříme 1/2 l vody s octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné semínko, pepř a nové koření, promícháme a krátce povaříme. Přelijeme přes cedník. Ve velké míse promícháme zeleninu, naplníme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky a při teplotě 85 °C sterilujeme 30 minut.