Recepty z Novy

Vejce uvařte natvrdo či nahniličko, zchlaďte ledovou vodou a nechte vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte nahrubo. Do misky vložte jarní cibulku a petrželku, přidejte vejce a ochuťte drceným chilli a římským kmínem. Pak zlehka vmíchejte olivový olej. Osolte, případně i opepřete. Ihned podávejte s pečivem.

1 Rýži uvařte ve větším množství vroucí osolené vody. Nebo ideálně použijte zbylou rýži z oběda, nebo předchozího dne.

Párky nejprve pokrájíme po celé délce napříč, aby nám během pečení nepraskly. Těsto vyválíme. Z listového vyváleného těsta si uděláme tenké proužky, které potřeme vajíčkem.

Sušenky rozdrtíme najemno buď v robotu nebo je vložíme do pevného pytlíčku a například pomocí válečku nebo paličky na maso rozdrtíme na drobečky. Vsypeme do misky a přilijeme rozpuštěné máslo. Směs promícháme, při zmáčknutí nám musí držet pohromadě. Pokud se ještě hodně sype, přilijeme trochu více másla. Dortovou formu vymažeme máslem a na dno...

Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, maso z hlavy zbavíme ušních chrupavek, vše nakrájíme na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra a ostatní droby na kostičky menší. Maso z nožiček a kůži pomeleme, vložíme do velké mísy, zalijeme...

Ingredience:
300 g drůbežích jater
150 g anglické slaniny
150 g másla
50 g sušeného ovoce
Trochu brusinkové zavařeniny nebo kompotu na potření
Tymián
Koňak
Pepř
Sůl