Recepty ze Sama doma

 

Neboli také odvárka je tak trochu záhadný, starý vánoční pokrm. Záhadný proto, že se recepty na něj silně odlišují a také proto, že se vlastně neví, jde-li o nápoj, kompot, samostatný pokrm nebo přílohu (krajově se podává ke kubovi).

Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího pečiva se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává o Vánocích.

Martin přijel na koni a přivezl první sníh, proto je pečivo podle tradice ve tvaru koňské podkovy.

Husí kaldoun

11.11.2022

Husí kaldoun je klasická česká polévka, při které zpracujete i ty poslední zbytky ze svatomartinské husy. Zbytky z pečeně, křídla, krk a všechny droby se budou hodit.

Přenádherná hornatá krajina, hluboké lesy, květnaté louky, barevní motýli, pasoucí se krávy, bublající potůčky a řeky... To je Šumava! A k tomu samozřejmě dobré jídlo. Masa bylo málo, ale přesto se v šumavských domácnostech objevovalo, a to nejen během masopustu a posvícení. A jestli má něco na Šumavě tradici, tak to jsou recepty z vepřového, a...

Za mě asi královna mezi polévkami. A ta šumavská obzvlášť. Bramboračka je výborná v létě a na podzim, když se dělá z čerstvých hub, ale lepší je v zimě a na jaře, když se do polévky přidávají houby sušené. Houby sušené jsou víc aromatické a polévce dodají intenzivnější chuť.